רשת האינטרנט שחדרה וחבקה את עולמנו הביאה עימה מאגר בלתי נדלה של הזדמנויות והפכה להיות, הלכה למעשה, זירה מרכזית ומשמעותית במסחר ובשיח התרבותי. הזמינות של כלים לביטוי עצמי ברשת הם רבים ומגוונים, כך שכל אחד מאיתנו יכול לבנות לעצמו אתר ולשווק את עסקו או לפרוש את משנתו לעולם כולו והכל ללא צורך להשקיע סכומי כסף ניכרים או משאבים אחרים.

ואכן, רבים הם האנשים או הגופים המפעילים אתר אינטרנט במתכונת זו או אחרת.

אך לנגישות וקלות היחסית יש גם פן אחר. שהרי צידה השני של המשוואה שהביאה עימה הקדמה הטכנולוגית הוא שכיום הרבה יותר קל להפר זכויות יוצרים. לעיתים, אף ללא כוונה לעשות כן.

יכולת זו באה לידי ביטוי הן מבחינת יכולת ההעתקה והאפשרות ליצור מספר אינסופי של עותקים, הן מבחינת יכולת ההפצה בעלות זניחה והן (ואולי בעיקר) האנונימיות ממנה נהנה קהל המשתמשים באינטרנט.

פן נוסף של הקלות להפר זכויות יוצרים ברשת היא מבחינת אפשרויות השימוש ביצירות המצויות ברשת. ראשית, ובניגוד לעבר, אין צורך להחזיק עותק פיזי של היצירה. ניתן להשתמש בכל יצירה ללא הורדת או החזקת העתק שלה. שנית, קל ופשוט לשלב בין מדיות שונות כך שניתן להשתמש ביצירה כמעט לכל שימוש (כמו שילוב של מוסיקה בסרט) ושלישית קיימת אפשרות בלתי מוגבלת להסתמך או ליצור יצירות המסתמכות על חומר קיים בשיטת "העתק- הדבק".

על כולנו לזכור כי עצם הימצאותה של יצירה ברחבי האינטרנט איננה מתירה אותה לכל אדם. יצירה היא יצירה, ולרוב, יש לה גם בעלים אשר לא יגלו סבלנות כלפי אחרים שיעשו שימוש ביצירתם ללא רשות. עניין זה מקבל משנה תוקף בהיבט המסחרי, כאשר נלווה להפרת היצירה היבט של תחרות בלתי הוגנת. אף אחד מאיתנו לא ישקוט אם יגלה כי המתחרה שלו עושה שימוש בתכנים שיצרנו.

הנחת המוצא של כל אדם הפועל ברחבי העולם המקוון צריכה להיות כי כל איור, מאמר, תמונה, שיר, סיפור, מחזה, מצגת, סרט וידאו, קטע אודיו, לחן, תוכנה או כל יצירה אחרת- מוגנים בזכויות יוצרים (ולעיתים גם בזכויות אחריות כמובן).

על כל אחד ואחת מאיתנו מוטלת החובה והאחריות להקפיד על כללי המשחק. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בכלי עסקי המשמש אותנו לפרנסה. למרבה הצער, הנסיון מראה כי רבים מהעוסקים נוטים שלא להשקיע די מחשבה בהיבטים אלו, ובסופו של דבר מוצאים עצמם נאלצים להתמודד עם דרישות או תביעות לפיצוי בגובה עשרות או מאות אלפי שקלים בגין הפרת זכויות יוצרים, שעה שאילו היו מקפידים על מספר כללים פשוטים או היו פונים לייעוץ משפטי אצל עורך דין הבקיא בתחום, כל עגמת נפש הרבה, כמו גם חסרון הכיס, היו נמנעים מהם.

במדריך שערכנו, תוכלו למצוא כלים אשר יסייעו לכל אלו הלוקחים חלק בנעשה ברשת, לנהוג נכונה בזכויות היוצרים של אחרים, ולהמנע, ככל הניתן מהתנהלות משפטית מיותרת.

עוד בנושא

פרק 4-
מוסיקה

על השימוש במוסיקה ברשת

קרא עוד

פרק 3-
גופנים ופונטים

מדוע גם אותיות זכאיות להגנה

קרא עוד

פרק 2-
מאמרים, טקסטים ופוסטים

יש המון מידע ברשת. האם מותר להשתמש?

קרא עוד

פרק 1-
תמונות- מלכודת הדבש של האינטרנט

מדוע כה בעייתי להעתיק תמונות ללא אישור

קרא עוד