צור קשר

מלא/י את הטופס
ונחזור אליך בהקדם האפשרי

בפרק הקודם, כאשר עסקנו ביצירות טקסט, עסקנו במלל- בחיבור המיוחד בין המילים אשר מקנה להם את היצירתיות המספקת והופך אותן ליצירה ספרותית הזכאית להגנת זכויות יוצרים. בפרק זה, המילים אינן העיקר, אלא דווקא האותיות, או ליתר דיוק העיצוב של האותיות. 

אותן אותיות, המלוות אותנו משחר ילדותנו ומונחות להן על דף הנייר, על שלט הפרסומת או על עמוד האינטרנט באופן כה ברור מאליו, עשויות להחשב כיצירות הזכאיות להגנה תחת המעטה של זכויות יוצרים, מה שמחייב נקיטת משנה זהירות בכל הקשור לשימוש בהן.

העיצובים השונים של האותיות, המוגנים בזכויות יוצרים, נקראים גופנים (Typeface) או בכינויים, פונטים. בדרך כלל גופן כולל, ביחד עם אותיות, גם סימני פיסוק, מספרים וסימנים אחרים באותה שפה עיצובית. העובדה שלכל גופן או פונט, בכל שפה, סגנון עיצובי אחיד, אשר מאחוריו עומדים מחשבה ויצירתיות המעניקים לו את הייחודיות שלו ואת המסר או המטרה שאליה נועדו, מקנה לו את ההגנה מכוח זכויות יוצרים כיצירה לכל דבר- זאת על אף העובדה שבסופו של דבר הגופנים מיועדים לשימוש תעשייתי.

בל נטעה, אף אדם או גוף אינו יכול להגביל את השימוש בעשרים ושתים אותיות השפה העברית (או כל שפה אחרת) אלו שייכות לכולם מזה אלפי שנים. אך בעוד שהאותיות שייכות לכולם, יש לזכור כי העיצוב שלהן שייך למי שיצר אותם או למי שאליו הועברו הזכויות בו. אל לנו לטעות לסבור כי השימוש בגופנים הינו חופשי- רק מאחר ובאמצעותם אנו מבטאים את הברור לנו מכל- את השפה המדוברת והכתובה.

הזמינות והקלות להורדת פונטים באמצעות האינטרנט, יחד עם הרצון להתבלט, להיות שונה ומיוחד מכל האחרים, מביאה לא אחת גורמים שונים כגון בעלי אתרי אינטרנט, בוני ומעצבי אתרים "ליפול בפח" ולעשות שימוש המפר זכויות יוצרים ולסבך את עצמם או את הלקוח שלהם בהרפתקה יקרה ולא נעימה.

לא אחת אנו נתקלים בלקוחות הפונים למשרדינו, לאחר שמצאו עצמם בפני תביעות משפטיות, המספרים כי הורידו בתמימות גופנים באתרים או בפורומים שונים ברחבי האינטרנט, לאחר שאלו הבטיחו כי מדובר בגופנים "חוקיים" או חופשיים לשימוש. לדאבונם, אין בכך כדי לפתור אותם מאחריות מהפרת זכויות יוצרים.

שוק הגופנים בישראל מנוהל על ידי מספר מצומצם של חברות, המרכזות אצלן מספר רב של גופנים, ואינן מההססות לסרוק את האינטרנט ולהגיש תביעות כנגד כל מי שעשה שימוש בלתי מורשה בגופנים. לעיתים אף ניתן להוריד גופנים מאתריהם של חברות אלה, המאפשרות התנסות בהם בלבד או שימוש עצמי שלא למטרות מסחר.

עד לא מזמן המצב החוקי בקשר לגופנים היה לא ברור. יש שטענו כי האותיות, הסימנים והספרות המוגשים כגופן אחיד ומעוצב כלל אינם זכאים להגנת זכויות יוצרים (בדומה למצב בארצות הברית למשל) זאת עקב השימוש התעשייתי שבהם ועל כן יש לרושמם כמדגם. אחרים טענו כי ככל ויש להעניק הגנה שכזאת, יש לנהוג לגביה בצמצום מרבי (בדומה למצב באנגליה) ולכלול אך ורק גופנים מיוחדים המבטאים יצירתיות משמעותית וייחודית. ובכן, בשורה של פסקי דין שניתנו לאחרונה בישראל יצאה קביעה ברורה ואיתנה מפיו של בית המשפט: גופנים או פונטים הנם יצירות מוגנות לכל דבר וכי כל מי שחפץ לעשות בהם שימוש- עליו לקבל רישיון מתאים. שימוש ללא רשות יהווה הפרה של זכויות יוצרים ויזכה את בעלי הזכויות בגופנים בסעדים שונים בהתאם חוק זכות יוצרים, המאפשר לבית המשפט לפסק פיצוי בסכום של עד 100,000 שקלים בגין כל הפרה.

לכן, רגע לפני שאתם מעשירים את רשימת הפונטים או מרעננים את הגופן באתר האינטרנט שלכם, הקפידו לוודא כי הגופן שברשותכם הגיע לידכם בדרך חוקית ולגיטימית. החמירו עם עצמכם. הניחו תמיד כי כל גופן או פונט מוגן בזכויות יוצרים ובמידה ולא רכשתם אותו, או קיבלתם אותו כחלק מהתוכנה שרכשתם (דוגמת תוכנת האופיס), אין לעשות בו כל שימוש.

הקפידו להבהיר ולהדגיש נושא זה גם לבעלי מקצוע בהם הנכם נעזרים ליצירת אתר האינטרנט שלכם, האפליקציה או כל פריט עיצובי הנוגע לעסקכם. אל תניחו כי עקב טיב עיסוקם יש בידיהם רישיון מתאים או מודעות מספקת לנושא. המציאות מלמדת, לצערנו, שבפעמים רבות לא כך הדבר.