צור קשר
מלא/י את הטופס
ונחזור אליך בהקדם האפשרי
מלא/י את הטופס
ונחזור אליך בהקדם האפשרי
צילום: עודד אליגון
הבעיה העיקרית שיוצרים מתמודדים עימה הינה במישור הראייתי. שהרי, במידה ויוצר מעוניין להרוויח מיצירתו יהיה עליו לחשוף אותה לגורמים שונים כגון מוציאים לאור או משקיעים אחרים. כיצד שומרים על היצירה? איך מוכיחים בבוא היום, כאשר היצירה הועתקה, כי היצירה שלך ונוצרה על ידך קודם?
ברור שאם היה מרשם של זכויות יוצרים, כפי שנהוג למשל בארצות הברית, הבדיקה היתה פשוטה למדי. אך בהעדר מרשם שכזה, יהיה על יוצר המבקש לשמור על יצירתו או להבטיח כי יוכל בבוא היום להוכיח כי יצר את יצירתו, למצוא דרכים אחרות.
ישנן שלוש דרכים עיקריות נהוגות כאשר הבחירה ביניהם נעשית בדרך כלל בהתאם להיקף חשיפת היצירה והצפי של היוצר כי יצירתו תועתק, וכמובן שיקולי תקציב.
הרמה הנמוכה ביותר: לשלוח לעצמך את היצירה בדואר רשום
דרך זו היא לכאורה זולה וקלה לביצוע. פשוט מכניסים את היצירה למעטפה סגורה, נכנסים לסניף הדואר הקרוב לביתכם, ושולחים את היצירה לכתובתכם בדואר רשום. תאריך המשלוח שהוחתם על המעטפה עם שליחתה הוא בעצם הראיה (לכאורה) כי יצירתכם נוצרה לכל המאוחר בתאריך זה. כאשר המעטפה תגיע לביתכם הקפידו לשמור עליה סגורה. בבוא העת, תוכלו להציג מעטפה זו כראיה.
נציין כי פעולה זו איננה מומלצת מאחר ואף אחד, פרט ליוצר עצמו, לא יוכל להעיד כי המעטפה אכן נשמרה סגורה ולא בוצעו ביצירה שינויים. מאחר וניתן לערוך ביתר קלות מניפולציות במעטפה, הרי שסביר להניח שמשקלה הראייתי של מעטפה שכזאת לא יהיה רב.
הרמה השנייה: הפקדת היצירה במשרד עורכי דין
מאחר וכאמור במדינת ישראל לא קיים מוסד רשמי בו ניתן לרשום או להפקיד יצירות, התמלא חלל זה באמצעות יוזמות פרטיות של משרדי עורכי דין או של אתרי אינטרנט הפועלים לרוב בחסות משרד שכזה. הפקדת היצירה מתבצעת בדר"כ כנגד קבלת אישור על הפקדת היצירה ונשמרת במשרד לתקופה של מספר שנים. העלות של הפקדה כזו אמנם גבוהה יותר מהתשלום בדואר, דבר שמגולם כמובן באפקטיביות של הפקדה כזו אל מול שליחה דרך הדואר. בדר"כ עלות הפקדה אינה עולה מעבר לכמה מאות שקלים בודדים.
דרך זו, מהווה מישור ראייתי חזק יותר מזה הניתן דרך הדואר על מנת להבטיח בכורה ביצירה והגנה כלשהי מפני מפירים פוטנציאליים.
הרמה השלישית: הפקדת היצירה במרשם זכויות היוצרים בארצות הברית
להבדיל מישראל, ארצות הברית מנהלת מאגר זכויות יוצרים. מאגר זה מכיל מליוני יצירות מארצות הברית ומשאר העולם השמורות בספריית הקונגרס. זוהי הרמה הגבוהה ביותר בה ניתן להגן על יצירה המוגנת בזכות יוצרים מאחר והמפקיד יצירה שכזו מקבל תעודה רשמית של ארצות הברית, אשר למרות היותה תעודה זרה, היא נתפסת כמהימנה בארץ ובעולם. הרשות הפדראלית אינה בודקת את הצירה עצמה וקבלת התעודה אין משמעה כי היצירה הינה מקורית אלא אך ורק כי נרשמה בתאריך מסויים במרשם. אין צורך לתרגם את היצירה לאנגלית.
למי מתאימה סוג זה של הגנה?
כאמור, זוהי הרמה השלישית והגבוהה ביותר של הגנה הניתנת ליוצר להוכיח כי יצר את יצירתו במועד מסויים. מעבר לשיקולי התקציב, הגנה זו מתאימה ליוצרים המעוניינים בתעודה רשמית וברורה שתעיד בבוא היום כי היצירה היא שלהם וכמובן יוצרים אשר יש בכוונתם להפיץ את יצירתם ברחבי העולם (או מכוונים את אתר האינטרנט שלהם לאוכלוסיה מחוץ לישראל) וזקוקים לאסמכתא רשמית שתהווה תקפה במדינות רבות. כמו כן, לעיתים הצגת תעודה רשמית כי היצירה נרשמה במרשם זכויות הייוצרים יכולה לסייע במתן תמריץ שלילי למפרים פוטנציאליים להעתיק את היצירה או להרשים משקיעים פוטנציאליים אשר אינם רוצים לשים את כספם על קרן הצבי (למרות שעצם הרישום אינו מעניק את הבעלות ביצירה לשולח- אלא רק מעיד כי היצירה נשלחה על ידי מאן דהו בתאריך מסויים).
משרדנו מפקיד יצירות רבות למרשם זכויות היוצרים האמריקאי וישמח לסייע לכם בתהליך.