צור קשר
מלא/י את הטופס
ונחזור אליך בהקדם האפשרי
מלא/י את הטופס
ונחזור אליך בהקדם האפשרי
עיון ראשוני במכתב מגלה כי חברה אשר בבעלותה מאגר תמונות, טוענת כי עשיתם שימוש בלתי מורשה בתמונות שבבעלותה, מה שמהווה הפרת זכויות יוצרים.
המכתב ממשיך ומגולל כי בעקבות השימוש הבלתי מורשה שעשיתם בתמונה השייכת לה, היא זכאית בהתאם לחוק לפיצוי בסך של 100,000 ₪ בגין כל הפרה, אך לפנים משורת הדין, ולצרכי פשרה, היא תסכים להסתפק בכמה עשרות אלפים (תלוי כמובן בכמה תמונות מדובר), וזאת רק אם תזדרזו ותשלמו.
אבל לא ידעתי
"כמה עשרות אלפים? בשביל תמונה? אבל לא ידעתי! לא היה כתוב על התמונה שאסור, ובכלל מי שהעלה את התמונה לאתר הוא מעצב האתר שהבטיח שהכל חוקי!"
למרבה הצער, אנו נתקלים רבות במצבים בהם בעלי אתרים רבים מקבלים מכתב שכזה, הנופל עליהם כרעם ביום בהיר. שעה, שהם כלל לא היו מודעים לכך כי שוכבת באתרם, לעיתים זמן רב, תמונה המפרה זכויות יוצרים. זאת, הן מאחר ולא ידעו כי אסור להעתיק תמונות ללא רשות, או מכיוון שהוכשלו על ידי בונה/מעצב האתר. כך יוצא כי חוסר המודעות לנושא, מהווה קרקע פורייה לחברות המחזיקות מליוני תמונות, לזכות בכסף רב.
בסופו של דבר חשוב לזכור כי הנסיבות הללו, אינן משנות את העובדה כי באתר שלכם יש כרגע תמונה שאסור לה להיות שם, ולפי שעה, העובדה שלא ידעתם על המצאותה, או לא התכוונתם, איננה משנה את הנתון שהופרה זכותו של בעל התמונה. על מנת לסבר את האוזן נסביר, כי תמונה היא יצירה אומנותית המוגנת בזכויות יוצרים ולכן רק לבעל זכויות היוצרים בתמונה יש את הזכות להחליט איפה ובאיזה אופן יעשה בה שימוש.
אז מה עושים?
אם אכן המסקנה היא שלא רכשתם כדין את התמונה, והיא הגיע אליכם בנסיבות אחרות, מומלץ ראשית, ממש עם קבלת המכתב, להסיר את התמונה מן האתר. הסרת התמונה תשמש לטובתכם בהמשך ויהיה בה כדי להראות כי לא היתה לכם כוונה להפר. אך שימו לב: הסרת התמונה איננה מספיקה. חברות התמונות אינן מסתפקות בהפסקת השימוש בתמונה, והן דורשות מן ה"מפרים" לפתוח את הארנק. התעלמות מדרישות אלו, מתסכלות ככל שיהיו, עלולות לגרור הליך משפטי ארוך, יקר ובלתי רצוי.
אז לשלם את הכל?
בהחלט לא. ראשית, עם קבלת המכתב יש לעשות בדיקה מקיפה שתבדוק מהיכן הגיעה התמונה, מי אחראי לה ומתי היא הועלתה. ישנן לא מעט נסיבות שהוכרו בפסיקה כנסיבות מקילות או נסיבות שמסירות אחריות מבעל האתר (למשל כאשר תמונה הועלה על ידי הגולש, ובעל האתר פעל בהתאם לנוהל "הודעה והסרה").
שנית, יש לנהל משא ומתן על מנת להגיע להסדר או לפשרה בסכום נמוך ככל הניתן. ההנחה הבסיסית היא שחברות אלו, השולחות מכתבי התראה המאיימים בתביעה משפטית בגין הפרת זכויות יוצרים, אינן רוצות ללכת את כל הדרך לבית המשפט ומעדיפות להגיע לפשרה מהירה. מן הצד השני, מניחות חברות אלה, כי גם מקבל המכתב אינו רוצה למצוא עצמו מתגונן בתביעה יקרה וארוכה.
הנסיון מלמד, כי באמצעות משא ומתן נכון, תוך העלאת הטיעונים המתאימים והרלוונטיים, ניתן להפחית באופן משמעותי את סכום הפיצויים הנדרש ולהגיע לפשרה שתהיה נוחה יותר (או פחות כואבת) לכיסכם. לכן, לפני עריכת פעולה כלשהי, מומלץ תמיד להתייעץ עם עורך דין זכויות יוצרים הבקיא בתחום, ולשמוע ממנו על הדרך עליה הוא ממליץ לפעול בהתאם לנסיבות המקרה.
למשרדנו נסיון רב בהתנהלות מול חברות אלו, תוך הגעה להישגים מהירים ומשמעותיים. צרו עמנו קשר במידת הצורך ונשמח לסייע לכם.