צור קשר

מלא/י את הטופס
ונחזור אליך בהקדם האפשרי

המקרה שלפנינו ממחיש כיצד לעולם, תתפתח הטכנולוגיה מהר יותר מהמשפט- אשר ינסה (לעיתים ללא הצלחה) – להשתרך אחרי צמיחתה המסחררת, תוך נסיון עיקש להתאים אליה את הדין הקיים תוך התעלמות מכללי המשחק הנהוגים ברשת.

במקרה שארע בענייננו, עורך דין אשר ניהל בלוג בו שיתף את קוראיו בתכנים מקצועיים שכתב, השתמש בטכנולוגיית RSS, (טכנולוגיה פופולרית אשר מאפשרת לנרשמים לאתר למשוך תכנים מאתר אינטרנט אחד למשנהו באופן אוטומטי) ובכך חשף ושיתף את תכניו על גבי רשת האינטרנט לכל המתעניין.

לאחר מספר שנים בהם כתב ופרסם את הגיגיו ברשת, הופתע עורך הדין למצוא את תכניו מעטרים  את אתר האינטרנט החדשותי "news1" לצד פרסומות וקישורים ממומנים והכל ללא רשותו או ידיעתו. הבלוגר המשפטן, שלא הסכים כי גופים אחרים יעשו שימוש מסחרי בתכניו מבלי שהרשה להם לעשות כן, הגיש תביעה בסך 200,000 ₪ כנגד בעלי אתר החדשות וכנגד עורך האתר, העיתונאי יואב יצחק, בגין הפרת זכויות יוצרים.

להגנתם טענו בעלי אתר news1, כי התובע הוא זה שבחר לשתף את תכניו באמצעות טכנולוגיה המאפשרת הזנת התכנים באופן אוטומטי אל האתר שלהם ומשלא הגביל את אפשרויות השיתוף (למשל למשיכת כותרות או חלק מן המאמר בלבד), נתן במעשיו אלה רשות לעשות שימוש בתכניו, לרבות במסגרת האתר הנתבע.

בית המשפט: התובע ויתר על זכויות היוצרים שלו

בית המשפט הסכים עם התובע כי התכנים שכתב הינם תכנים שבמהותם מהווים יצירות ספרותיות הזכאיות להגנת זכויות יוצרים. אולם קבע, כי מאחר והתובע איפשר את משיכת התכנים שכתב באמצעות טכנולוגיית RSS הוא בעצם ויתר בהתנהגותו זו על זכויות היוצרים שלו בהם.

בית המשפט אף המשיך וביסס קביעה מרחיקת לכת זו, בבחירתו של התובע להשתמש בדרכי שיתוף נוספות של התוכן באמצעות כפתורים ייעודיים באתר, כאשר לחיצה עליהם מסייעת לגולש להעלות את התכנים או קישור אליהם ברשתות חברתיות. פעולה זו, כך סבר בית המשפט, מעידה אף היא על אומד דעתו של כותב התכנים לפיה ביקש להפיץ את תכניו לכל עבר.

משכך, קבע בית המשפט כי התובע, הלכה למעשה, ויתר בהתנהגותו על זכויות היוצרים שלו ביצירות אלה, מה שסלל את הדרך של אתר החדשות, להעתיק את התכנים ולעשות בהם שימוש, מבלי שיחוייבו בהפרה של זכויות יוצרים.

התוצאה נכונה- הדרך לא

אין ספק כי מדובר בקביעה מרחיקת לכת של בית המשפט, אשר חוטאת למציאות ולכללי המשחק ברשת, המעודדים שיתוף והפצת מידע. הרי בלוגרים, כמו בלוגרים, מעוניינים כי התכנים שכתבו יגיעו לכמה שיותר קוראים ובכל רחבי הרשת. לצורך כך הם עושים שימוש בכלים הלגיטימיים שהרשת מאפשרת להם להפיץ ולשתף את פירות יצירתם. יחד עם זאת, רחוקה הדרך מהרצון לשתף את המאמר או הפוסט לבין הויתור על זכויות היוצרים בו.

לו ידע כל כותב תוכן כי זכויות היוצרים ביצירות שכתב אינן שמורות לו, יכול הדבר בקלות להביא לאפקט מצנן אשר חוטא למטרת חוק זכות יוצרים, אשר נועד לעודד יצירת יצירות ולקדם את השיח והתרבות. כתיבת תוכן והפצת מידע הם נכסי צאן ברזל של השיח התרבותי והדמוקרטי וחלק בלתי נפרד מכללי המשחק ברשת.

בית המשפט אמנם סייג את פסיקתו באומרו כי אין בעצם התקנת טכנולוגית השיתוף RSS  ובשימוש בה  כדי לוותר באופן חד משמעי על זכויות היוצרים בתכנים ועל ההגנה עליהן, אך ללא ספק אין די בכך כדי לרפא את חוסר הוודאות שהכניסה פסיקתו לתחום זה, אשר גם כך סובל מחוסר יציבות שיפוטית.

לצד הביקורת על הנימוק שבחר בית המשפט לפסיקתו, הרי שהתוצאה של פסק הדין דווקא נכונה וראויה בנסיבות העניין. היא נכונה לא מאחר שהתובע ויתר על זכויות היוצרים שלו. אלא מאחר ובהתנהגותו העניק התובע לאתר news1 רישיון משתמע לעשות שימוש בתכניו. מדובר בהבדל תהומי. ונסביר.

התובע איפשר לאתר החדשות (ולכל גולש אחר) לקבל באופן ישיר את התכנים בשלמותם באמצעות הרשמה לטכנולוגיית RSS, ומשעשה כן, מבלי שסייג את השימוש בתכנים אלה באופן מפורש, הוא העניק להם רישיון לעשות בתכנים שימוש. מדובר ברישיון להציג המאמרים באתר, אה ותו לא. הרישיון אינו מאפשר להם לערוך את הטקסט, ליצור לגביו יצירות אחרות, או להעבירו לגורם שלישי.

מנגד, ויתור על זכויות היוצרים במאמרים אלה, והפיכתם לנחלת הכלל, מאפשר לאותם אתרים לעשות בחומרים שיצר התובע כל שיחפצו. ספק אם זוהי התוצאה לה כיוון בית המשפט. בוודאי שאין בכך כדי לעודד בלוגרים או כותבים אחרים לכתוב, להביע דעה, ולהפיץ את הידע לכל עבר.

המסקנה: כתיבת תנאי שימוש ברורים

הפער הזה, שבין ההתנהגות אתר החדשות news1 שסבר שמותר לו לעשות שימוש בתכנים, לבין הכוונה האמיתית של הבלוגר שאסר את השימוש, הוא הפער שהביא את בית המשפט להחלטתו, והותירה את התובע ללא כל הגנה משפטית על התכנים שיצר.

כדי למנוע מצב שכזה, ועל מנת לשלוט על השימוש בתכנים שנוצרים, יש להקפיד ולציין את מהות השימוש והמגבלות בו באופן מפורש לצד התכנים או בתנאי השימוש של אתר או הפלטפורמה בה מוצגים התכנים.

אל תניחו לבית המשפט לקבוע את הכללים והשימושים לגבי היצירות שלכם. קבעו אותם בעצמכם.

ת"א (שלום, פ"ת) 45536-07-11, אפלדורף נגד יצחק