צור קשר

מלא/י את הטופס
ונחזור אליך בהקדם האפשרי

אחת השאלות הראשונות אשר אנו נשאלים על ידי לקוחותינו היא, האם על מנת להקים סטארט אפ או מיזם יש חובה לרשום חברה בערבון מוגבל או שאפשר להמשיך לפעול כשותפים. ובכן, התשובה לשאלה זו איננה חד משמעית. היא בעיקר תלויה באופי של המיזם ובשלב שבו הוא נמצא.

נתחיל מהסוף: על מנת לגייס משקיעים ולפעול בהיקפים משמעותיים, ישנו צורך (ואף דרישה) להתאגד כחברה בע"מ ולפעול באמצעותה. מזה, לא ניתן יהיה להתחמק. אך אין הדבר אומר כי כבר מתחילת הפעילות ישנה חובה שכזאת. ונסביר.

חברה בערבון מוגבל היא אישיות משפטית לכל דבר ועניין. הקמתה כרוכה בעלויות, אגרות שנתיות ובהתנהלות חשבונאית מסויימת. בבוא היום היא זו שתהיה גם בעלת הזכויות "בנכס" שהסטארט אפ יציע.  לחברה יתרונות רבים, הן משפטיים והן מיסויים, אך ייתכן בהחלט כי סטארט אפ או מיזם בתחילת דרכו כלל אינו זקוק ליתרונות אלה והקמת חברה תכביד עליו שלא לצורך.

כך למשל, בשלב גיבוש הרעיון, בחינת היתכנותו והפעילות הראשונה, יכולים הצדדים המעורבים לפעול כשותפות ולהתקשר ביניהם באמצעות הסכם שותפים אשר קובע את הזכויות והחובות שלהם האחד כלפי השני. בשלב מאוחר יותר, לכשיבשילו התנאים, יוכלו השותפים להקים חברה ולפעול באמצעותה תוך העברת כל פעילות השותפות לחברה. זהו דבר מקובל.

הפעילות באמצעות שותפות (אותה אין הכרח לרשום) היא קלה יותר, איננה כרוכה בתשלום אגרה וקל יותר לפרק אותה במידה והשותפים מחליטים לסיימה, זאת להבדיל מפירוק חברה שהוא מסורבל יותר, ארוך יותר וכמובן כרוך בעלויות. מובן כי כל שותפות צריכה שיהיה לה הסכם אשר קובע בדיוק את חלוקת הזכויות והתפקידים וגם קובעת את מנגנון פירוקה.

מצד שני, נציין, כי מיזמים אשר כבר בראשית דרכם זוכים להשקעה או לתמיכה,  נדרשים להקים חברה כבר בתחילת הדרך מאחר ומשקיעים נוהגים להזרים כספים תמורה למניות.

דוגמאות נוספות למיזמים אשר כבר בתחילת הדרך מקימים חברה הם כאלה אשר למשל נדרשים להתקשר עם גופים שלישיים, עם לקוחות קצה או מעניקים שירותים מסויימים, ומעוניינים להפריד בין מקימי המיזם באופן אישי ובין הגוף העסקי אשר מבצע את הפעילות.

בנוסף, ישנם מיזמים אשר מחליטים באופן מושכל ומכוון כי לשם הסדר והנוחות הם רוצים להתאגד כחברה כבר מראשית הפעילות. זוהי בהחלט החלטה נבונה ומומלצת, אך כאמור, היא איננה בגדר חובה.

אם כן, ככל ואתם ממש בתחילת הדרך, אין חובה להקים חברה כתנאי לתחילת הפעילות. זהו צורך אשר בהחלט יתעורר בהמשך אך ניתן, אם ברצון מקימי המיזם בכך, לדחות אותו להמשך. יחד עם זאת, אם החלטתם שברצונכם לפעול באמצעות חברה כבר בתחילת הדרך, ניתן להקים חברה שכזאת באופן מהיר ופשוט.

כך או כך, מומלץ להתייעץ עם עו"ד שמתמחה בתחום על מנת להבין את הצרכים שלכם ולקבל החלטה נכונה. פנו אלינו ונשמח לסייע לכם בעניין זה.