צור קשר

מלא/י את הטופס
ונחזור אליך בהקדם האפשרי

מבחינה פרוצדורלית לפחות, ניתן להקים חברה או מיזם גם ללא הסכם. הכל יכול להסגר בלחיצת יד. יחד עם זאת ברור, כי ברגע שדברים יתחילו לחרוק (ומתישהו הם מתחילים), הצורך במסמך ברור ומוסכם, אשר נוסח עוד שהכל היה ורוד, הוא חשוב ביותר.

הסכם מייסדים (או להבדיל הסכם שותפות), כך לדעתנו ולפי נסיוננו, הוא אחד המסמכים החשובים ביותר אליו נדרשים מקימי המיזם ויש בו להשפיע הן על הזכויות והתפקידים שלהם והן על אופי המיזם עצמו. ממש כך.

חשיבותו של הסכם המייסדים כה משמעותית, עד כדי כך, שחברות או סטארטאפים אשר לא ערכו בין השותפים השונים הסכם שכזה, ממש חשופים ומסכנים את המיזם שלהם- כמו גם את עצמם.

הסכם מייסדים מיישר קו בין כל השותפים של המיזם, אשר עתה מכונים "בעלי המניות". הם הבעלים של החברה והם אלה שמרכיבים את הרבדים השונים שלה. מאחר ובחייה של חברה עלולים להיווצר מחלוקות או צמתים שונים ישנה חשיבות קריטית לעגן בכתב, באופן ברור וחד משמעי את התפקידים, הזכויות והחובות של כל אחד מבעלי המניות ולשרטט מנגנונים ברורים שלפיהם יפתרו מחלוקות או אירועים בחיי החברה.

לא פלא שמרבית המיזמים בהם קיימים יותר משותף אחד מקפידים לנסח הסכם מייסדים. עלותו אמנם איננה מבוטלת ומשתנה מהסכם להסכם (תלוי במורכבותו), אך ללא ספק זהו אחד מאבני היסוד שחשוב להשקיע בהם, לטובת כלל השותפים וגם לטובת משקיעים פוטנציאליים, אשר יוכלו לקבל תמונה ברורה אודות חלוקת התפקידים והזכויות בחברה ומנגנוני קבלת ההחלטות בה.

אילו נושאים יש לכלול בהסכם המייסדים? על כך במאמר הבא.